неділю, 29 січня 2012 р.

Мистецтво дарувати подарунки



Робити подарунки - це мистецтво, якому, як і всякому іншому мистецтву, можна й потрібно навчитися, тому що це є проявом внутрішньої культури людини. При цьому зовсім не важливо, чи даруєте ви дорогий подарунок або просто милий сувенір. Він повинен бути вираженням доброго ставлення до людини. Уміння дарувати подарунки передбачає вміння любити людину. Цінність подарунка визначається зовсім не його грошовою вартістю.
Подарунок має бути бездоганно упакований. Це створить гарне перше враження про подарунок, про Ваше відношення і смак.
Які подарунок доречні завжди?
 Ви не прогадаєте, якщо це будуть квіти, солодощі, фрукти, книги, вино, письмове приладдя, духи, вироби зі скла, кришталю, срібла, шкіри, кераміка, металеві вироби (свічники, карбування, вази, брошки та ін).
З більш цінних подарунків можна назвати твори образотворчого мистецтва, унікальні видання книг.    
 
Як дарувати та приймати подарунки?
Не менш важливо, що ви говорите під час вручення подарунка. Правила доброго тону забороняють фрази на кшталт: “мені це теж стало б у нагоді”, “вибираючи тобі подарунок, усе місто оббігав”, “пробач, що дарую таку дурницю”, “вибач, але нічого кращого я не знайшов”… Приймаючи подарунки, у галицьких родинах чомусь прийнято казати:  “не треба було купувати таку дорогу річ”. Це – ознака поганого тону. Подарунок, яким би він не був, потрібно приймати з усмішкою. За нього слід подякувати. Подарунки розкривають у присутності інших людей. Але це не обов’язково робити відразу після того, як гості переступили поріг хати. 
Корисні поради 
Запитання на кшталт: “Що ти хочеш на день народження?” не коректне. Його можна задати лише людині, яку дуже добре знаєте.  
Не варто дарувати дорогих речей. Це викликає зобов’язання зробити щось подібне у відповідь.
 Не варто дарувати і дешеві дрібниці – людина може образитися, а ви можете зажити слави скнари.  
Окремі предмети як подарунки іноді пов’язані з деякими забобонами. Носові хустки – начебто до сліз, годинники – до розлуки, а виделки і ножі – до сварок…

 Що подарувати людині, у якої  «ВСЕ Є»?
 Насправді варіантів існує безліч. Наприклад, квіти, коробку дорогих цукерок відомої фабрики (вагові цукерки ніколи не дарують), коньяк, шампанське, набір марочних вин. Врахуйте, що пляшку без фірмової упаковки дарувати не прийнято. Нагадаємо також, що не слід дарувати міцні напої пані.

середу, 11 січня 2012 р.

Святкування Різдва

Майже всюди в світі відзначають найпрекрасніше і найшанобливіше свято -  Різдво. До нього починають готуватися заздалегідь. Кожна країна має свої традиції святкування Різдва,а на стіл подаються традиційні страви.
Сполучені Штати Америки       
Американці дуже люблять дарувати одне одному подарунки. Вони складають їх під розкішну ялинку протягом усього передсвяткового тижня.
Діти в різдвяну ніч отримують подарунки від Санта-Клауса й залишають йому під ялинкою цукерки, якщо добрий дідусь зголодніє. Мешканці невеликих міст на Різдво ходять одне до одного в гості і співають різдвяні пісні.
Канада
Увечері 24 грудня діти рано лягають спати, щоб скоріше отримати подарунки від Санти. А дорослі, повернувшись із Різдвяної служби, сідають за пишно накритий святковий стіл.
У переддень Різдва театри організовують концерти різдвяних пісень, на яких панує святкова атмосфера. Актори і глядачі всі разом співають пісні й водять хороводи.
Норвегія
У Норвегії всі діти з нетерпінням чекають на початок спеціальної різдвяної програми по телевізору – вони можуть увесь ранок дивитися мультики. О 3 годині вся сім’я зазвичай іде на святкову службу до церкви. Багато хто цього дня провідують могили померлих родичів.
Увечері всі збираються за урочистою вечерею, після якої вся родина береться за руки й водить хороводи з піснями навколо ялинки. Після обов’язкового чаю з печивом усі відкривають подарунки, які заздалегідь були покладені під ялинку.
Австрія
Австрійці традиційно відзначають Різдво в колі сім’ї. Тут прийнято прикрашати ялинку не іграшками, а шоколадом і мармеладом. Під час урочистої вечері всі одягаються розкішно – у свої найкращі сукні та костюми. Цього вечора прийнято не замикати вхідні двері – будь-якої миті на вечерю можуть прийти друзі або знайомі.
Іспанія
Більшість іспанців обов’язково відвідують Різдвяну месу. Перед її початком вони збираються перед храмом, щоб танцювати, взявшись за руки.
Після богослужіння багато іспанців ідуть до улюбленого ресторану, щоб відзначити Різдво в колі родичів та друзів.
Польща
Напередодні Різдва вся сім’я святково одягається і збирається за урочистою вечерею. Усі діляться облатками – тонкими прісними коржами, які символізують єдність.
За традицією в усіх чотирьох кутках кімнати ставлять снопи хліба, під скатертину кладуть сіно, а на святковий стіл ставлять особливі прибори – в пам’ять про померлих членів родини. За столом усі співають колядок і згадують минулий рік.
Чехія
Чехи прикрашають ялинки ввечері 24 січня, потім дарують одне одному подарунки й сідають усі разом за святковий стіл.
Після вечері прийнято ворожити на яблуках. Яблуко розрізають упоперек. Якщо всередині виходить правильна зірочка, то наступний рік буде вдалим.
Болгарія
Готуватися до Різдва тут починають заздалегідь. Жінки печуть хліб і готують, чоловіки ріжуть порося.
Господар будинку готує товсте поліно для святкового вогнища, яке уособлює “Молодого Бога”. Коли він приносить його в дім, то запитує домочадців: “Чи славите ви Молодого Бога?”, на що вони обов’язково відповідають: “Славимо, славимо, ласкаво просимо!”
Коли запалюють вогнище, це поліно кладуть посередині. Після урочистої вечері починаються колядки.
Естонія
Готуватися до Різдва естонці починають заздалегідь. Увечері всі вони йдуть до церкви на Різдвяну службу. Багато хто плете різдвяні вінки з ялини, сосни або ялиці, прикрашають їх стрічками й дерев’яними фігурками.
У Святвечір естонці зазвичай ходять у гості, а на Різдво вони збираються за багатим столом усією родин.
  


четвер, 5 січня 2012 р.

З Різдвом Христовим


7 січня - Різдво Христове - велике християнське свято, сповнене радості, щастя і веселощів. Із ним пов'язують народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Про саму подію Різдва ми дізнаємося з головного першоджерела - Євангелія. Священна історія про те, як праведний Йосип та Діва Марія прибули до Віфлеєму на перепис населення. Тут вони вже не знайшли жодного вільного місця і їм довелося зупинитися в печері, призначеній для стійла, серед сіна і соломи, де й народився Ісус Христос. І на небі дивним світлом засіяла нова Віфлеємська зірка, яка сповістила про Різдво Христове. З різдвяним вечором пов'язано багато звичаїв та обрядів. Так, поки не з'явиться перша зірка на небі, зранку нічого не їдять, постяться аж до Святої вечері. Під час вечері вживають традиційні 12 пісних страв. Важливим атрибутом свята є колядування - давній звичай різдвяних обходів із виконанням величально-поздоровчих пісень (колядок). Колядники обходять оселі на Різдво, скрізь чути їхні дзвінкі голоси: "Радуйся, ой радуйся, земле, син Божий народився!"

САЙТИ НА ЛЮБИЙ СМАК

   Шановні батьки та діти! До вашої уваги  сайти, де ви можете з легкістю знайти казки та мультики на любий смак. Приємного перегляду та читання.





середу, 4 січня 2012 р.

В країні улюблених героїв

Ніхто з нас і уявити не може своє життя без чарівної і загадкової казки та казкових героїв, які увійшли в життя кожної людини.  Веселі гноми та підступні мачухи,  довгоочікувані принци на білих конях та  беззахисні принцеси, богатирі, які  мають надлюдську силу,дерева і звірі мають змогу не тільки говорити, а, навіть, ходити, зло, яке завжди терпить поразку в смертельній схадці з добром. Все це можливо тільки в казах.
Мали змогу помандрувати з улюбленими казковими героями і учні 2-го класу ЗОШ№9, які завітали до бібліотеки на інтернет мандрівку "В країні улюблених героїв". Діти не тільки відгадували  героїв за допомогою книги, а ще спробували свої сили в он лайн вікторині на сайті Оболонської бібліотеки для дітей. На протязі всієї мандрівки діти мандрували разом з романтичною Білосніжкою та відважною Пеппі, працелюбною Попелюшкою та прудкою Русалонькою.  Родзинкою заходу стало перегляд  мультиків з улюбленими героями.








Життя проти наркоманії

Проблема наркоманії поширена нині у всьому світі. За приблизними даними, у світі налічується понад один мільярд наркоманів. В Україні, на думку спеціалістів, набула ознаки епідемії. Кількість людей, які вживають наркотики близько 100 тисяч.  Особливу тривогу викликає здоров'я молодого  покоління, яка являється  перспективною половиною нашого суспільства.
Саме для підростаючого покоління в бібліотеці, в рамках проекту "Бібліоміст", проведено урок здоров'я "Життя проти наркоманії".  Учні 7-го класу мали змогу самостійно знайти всю необхідну інформацію в Інтернет-мережі про наркотики, наркоманів  та наркоманію, як хворобу, а також знайшли та переглянули відеоматеріали стосовно проблеми наркоманії. Головною метою було не тільки навчити дітей користуватися новітніми технологіями, але дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності.