вівторок, 13 березня 2012 р.

Довідковий Інтернет для тебе


 Довідкова література - це видання, які допомагають  про щось дізнатися, уточнити, пояснити якесь поняття, перекласти слово, з однієї мови на іншу.  Довідковий світ безмежний та цікавий.     Поринути в таке диво мали змогу  учні 5 класу  ЗОШ №9, які завітали  до бібліотеки 12 березня на бібліотечний урок  «Довідковий Інтернет для тебе» .  Головну мету, яку поставили перед собою бібліотекарі, було відкрити для дітей  існування тлумачного, орфографічного, іншомовного та українсько-російського словника, не звичайного до якого вони звикли,  а  електронного.  

 Не оминули бібліотекарі і всесвітньо відому вільну  енциклопедію – Вікіпедію.  Діти з подивом довідалися, що Вікіпедія є п'ятим за популярністю веб - сайтом у світі. Як Інтернет - довідник Вікіпедія є найбільшою і найпопулярнішою серед подібних сайтів. За обсягом відомостей і тематикою, вона вважається найповнішою енциклопедією, яка коли-небудь створювалася за всю історію людства. За допомогою Всесвітньої павутини  діти не тільки знайшли необхідні словники і вільну енциклопедію, а й в практично - ігровій формі, навчилися ними користуватися.   Поділившись на три команди: «Знайки», «Пізнайки», «Всезнайки» діти отримали ряд завдань, з якими вони швидко та вміло впоралися.

неділю, 11 березня 2012 р.

ДУХОВНА ВЕЛИЧ КОБЗАРЯ

   Щороку на початку березня Україна відзначає дні, які в народі називають «Шевченківськими». Багато в світі є прекрасних поетів, кожен народ має своїх співців, але тільки Тарас Григорович Шевченко здобув таке всенародне визнання.
 6 березня, в рамках щорічного святкування  Шевченківських днів,  працівники  бібліотеки  вшанували пам’ять геніального Кобзаря літературно-мистецькою композицією «Духовна велич Кобзаря»,   на яку запросили учнів  6 класу ЗОШ №9.
 Бібліотекарі  підготували цікаву та насичену програму.  До уваги  присутніх була представлена виставка «Світлиця Шевченківського заповіту», родзинкою якої став портрет Тараса Шевченка уквітчаний вишитим українським рушником, переглянули презентацію «Шевченко - художник», завдяки якій дізналися про мистецьку спадщину великого Кобзаря, прослухали вірші  «Заповіт»,  «Садок вишневий біля хати» та пісні на слова генія української літератури.
  Учні довідалися про існування понад  1100 пам’ятників Тарасу Шевченку, які зведені в Україні та світі, зокрема в США (Вашингтон, Керхомоксон), Канаді(Вінніпег), Італії (Рим), Аргентині (Буенос-Айрес), Франції (Париж, Тулуза-Мірта).
  В свою чергу діти декламували поетичні твори Кобзаря та брали участь в літературній вікторині «Слідами славетного пращура» .