неділю, 23 грудня 2012 р.

НОВИЙ РІК У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ

   З приходом Нового року люди в усьому світі пов'язують найкращі надії та сподівання, а отже зустрічають його весело й оригінально. Вітаючи усіх наших читачів з наступаючим Новим роком, пропонуємо розповідь про новорічні традиції різних народів.
Найбільш жаркий період року припадає на Новий рік в Австралії. У святкові дні вулиці і магазини Австралії заповнюються Санта-Клаусами. Вони розносять подарунки  і їздять не на санях, а на віндсерфінгу.
В Австрії неписаний закон гласить, що великим благом є почути у новорічну ніч у Відні урочистий звук "Дзвону миру", встановленого на соборі Св. Стефана. На Соборній площі 31 грудня збираються тисячі людей. За давніших часів тут доброю прикметою вважалося зустріти сажотруса, доторкнутися до нього і вимазатися. Вважалося, що це приносить велике щастя і удачу.
 В Аргентині за давньою традицією службовці різних закладів в останній робочий день року, що минає, викидають з вікон старі календарі, непотрібні відомості і бланки. У діловій частині столиці країни - Буенос-Айресі - вже до полудня тротуари і проїжджа частина густо вкриваються пухким шаром паперу. Ніхто не знає, як і коли виник цей звичай. Не обходиться і без казусів. Розповідають, що якось співробітники однієї з газет у розпалі свята викинули за вікно весь архів...
В Афганістані Новий рік проходить у день Великого рівнодення. Глава поселення виїжджає у поле і проводить першу борозну. Слідом за ним йдуть найбільш шановані односельці. Вживати спиртні напої заборонено законом. Вино замінюється солодощами. Традиційно жінки збираються окремо від чоловіків. Перед тим місцем, де вони зібралися, жінки зазвичай ставлять дівчину-вартового.
Напередодні Нового року у Бразилії на піску океанських пляжів запалюють тисячі свічок. Жінки в довгих сукнях заходять у воду і кидають пелюстки квітів у хвилі океанського прибою. На спущених з вітрильників невеликих дерев'яних плотах запалюють багаття і товсті воскові свічки. Туди ж кладуть різноманітні наїдки: фрукти, рис, солодощі, а також парфуми і мило, гребінці і дзеркальця. Це - подарунки могутній Ієманжі, грізній богині моря, покровительці моряків і подорожніх.
 У В'єтнамі Новий рік зустрічають вночі. З наступом сутінків в'єтнамці розводять багаття у парках, садах чи на вулицях, біля вогнища збирається кілька сімей. На вугіллі готуються особливі ласощі з рису. Цієї ночі забуваються усі суперечки, прощаються всі образи. На новорічному столі має бути багато страв. Найбільш популярний - пиріг з клейкого рису з начинням з м'яса, гороху, цибулі, численних спецій. Цій страві, як вказують знавці, понад дві тисячі років. Цей пиріг символізує щедрість і плодючість землі, дає можливість кожній хазяйці проявити видумку і винахідливість.
У Нідерландах раз на рік, саме на новорічний стіл, готують пончики з родзинками. Голландські діти обожнюють білого жеребчика. Вони звечора кладуть у дерев'яні черевики моркву і сіно, щоб на ранок знайти в них улюблені тістечка.
У Німеччині невід'ємною стравою новорічного столу є - короп. Приготований за традиційними рецептами, він користується незмінним успіхом у гурманів. Згідно з народним повір'ям, луска коропа, покладена у новорічну ніч у гаманець, гарантує достаток і щасті у майбутньому році.
У Греції існує звичай, за яким рівно опівночі глава сім'ї виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо його зерна розлетяться по двору - у новому році сім'я житиме щасливо. Вирушаючи у гості, греки приносять з собою як подарунок покритий мохом камінь, і залишають його у кімнаті господарів. Говорять: "Нехай гроші господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь". А ще у новорічну ніч святий Василь приносить грецьким дітям подарунки.
В Індонезії, на острові Балі святкування Нового року триває щонайменше 10 днів. У ці дні будуються двометрові колони з пофарбованого рису. Вони призначені богам. Після завершення свят люди розбирають рис з колон по хатах.
В Ірландії увечері напередодні Нового року двері будинків відчиняють навстіж, кожний бажаючий може увійти у будь-який будинок і стане там бажаним гостем. Його посадять на почесне місце, пригостять келихом хорошого вина. Гість не забуде при цьому сказати: "За мир у цьому домі і в усьому світі!" О пів на дванадцяту ірландці виходять на центральну площу, співають, танцюють, веселяться.
В Італії обов'язковими на новорічному столі є горіхи, чечевиця і виноград - символ здоров'я, довголіття та благополуччя.
  У Китаї святкують китайський Новий рік. Він припадає на перший молодик першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. Після введення григоріанського календаря це свято стали називати "святом весни", щоб відокремити його від Нового року за західним стилем. Первісний зміст свята полягав у даруванні подарунків, суттю яких було побажання, щоб новий врожай був багатим. Це свято прийнято відзначати усією родиною, китайці відвідують друзів, влаштовують пишні й гучні застілля з петардами і хлопавками. Дітям підносять маленькі червоні конвертики з грішми - на удачу. Також китайці спалюють своє зображення, замазане сажею, щоб воно могло піднятися у небо і приєднатися до душ близьких. Губи мажуть медом, щоб говорити тільки добрі теплі слова своїм домашнім, котрим пропонують липкі солодощі, що склеюють рот. Особливо шануються бог вогнища і бог дверей. Щоб у будинок не могли проникнути злі духи, із зовнішнього боку дверей прикріплюють картинки із зображенням двох воїнів: лютий вираз їхніх облич відлякує демонів. Петарди і хлопавки повинні своїм шумом розганяти злих духів. На вулиці танцюють традиційний і дуже вражаючий танець лева.
На Кубі перед Новим роком усі наповнюють келихи водою, а коли годинник б'є дванадцять, вихлюпують її через відчинені вікна на вулицю. Це означає, що старий рік щасливо закінчився і кубинці бажають один одному, щоб і Новий був таким же ясним і чистим, як вода.
У Мексиці бій годинника опівночі завершується запаленням численних феєрверків і початком карнавальних процесій. Тут існує звичай розбивати глиняні горщики, наповнені фруктами, водою, новорічними подарунками.
У Норвегії діти чекають дарунків від кози. Її зустрічають святкові пригощання - сухі колоски вівса, які на Новий рік кладуть у дитяче взуття. На ранок замість колосся діти знаходять у черевиках новорічні гостинці. У цій країні коза займає привілейоване положення. Адже місцева легенда розповідає, що норвезький король Олаф Другий одного разу врятував поранену козу, знявши її зі скелі. Тварину доставили у палац, вилікували і відпустили. На знак подяки вона щоночі приносила рятівнику рідкісні цілющі рослини.
У Перу вважається, що той, хто обійде у новорічну ніч навколо свого кварталу з валізою, зможе здійснити давно задуману подорож. Якщо навколо кварталу ходить дівчина з вербовою лозою, той юнак, котрому вона запропонує взятися за неї з іншого боку, стане її нареченим.
Мешканці Румунії зустрічають Новий рік старовинними обрядовими піснями і колядками. Чоловік у масці кози і накинутій на плечі козячій шкірі (найчастіше це вивернутий навиворіт кожух) виконує ритуальний танець кози. На вулицях Бухареста напередодні Нового року зустрічаються групи підлітків у національних костюмах, у високих баранячих шапках і з довгими батогами в руках. Вони заходять у двори, стають в коло, ритмічно б'ють батогами по землі, час від часу промовляючи традиційні новорічні вітання. Цей старовинний обряд символізує роботу в полі: хлопчаки б'ють уявних волів, щоб вони краще орали землю, аби рік, що наближається, був багатим на врожай. До Нового року печуть пироги з сюрпризом. Начинкою можуть стати мілка монета, фарфорова фігурка, кільце або червона перчина - що кому дістанеться. Дівчина, яка візьме пиріжок з кільцем, може в майбутньому році розраховувати на щасливе заміжжя. А той, кому дістанеться монетка, може очікувати покращення фінансових справ.
Відмінність святкування Нового Року у Сполучених Штатах Америки від українських традицій полягає здебільшого у тому, що замість ялинки американці ставлять у будинках "різдвяне дерево". Це може бути будь-яке інше прикрашене дерево.
В Угорщині під Новий рік у селах довгу чути пісні ряджених. Юнаки у сутінках влаштовують жартівливі вистави перед хатами, де є дівчата-наречені, а дівчата - перед хатами, де мешкають хлопці-женихи. Біла накритого біля ялинки святкового столу члени сім'ї традиційно дарують один одному подарунки: книжку чи теплі шкарпетки дідусеві, санчата онукові, діти дарують якусь милу саморобку.
У Франції символом благополуччя і сімейного добробуту є велике поліно, яке запалюється у камінах. Пер Ноель, французький "брат" Діда Мороза, наповнює дитяче взуття подарунками. А новорічний стіл французи просто не уявляють без смаженої індички. А морква з медом має забезпечити оселі повне благополуччя на майбутні 12 місяців. У маленьких французьких кафе напередодні Нового року влаштовують, у якій можна виграти курку, індичку, ціле порося чи ягня. А в південних селищах Франції існує ще й такий теплий звичай: перша з господинь, яка набрала воду з джерела у новому році, залишає там булочку, друга бере цю булочку і на її місце кладе свою і так далі. Таким чином усі господині селища обмінюються хлібом, випеченим для ближнього.
У Чехії, так само як і в Словаччині, усі дарують одне одному подарунки. До речі, той подарунок, що не сподобався, у перші післясвяткові дні можна повернути у магазин або обміняти.
Коли стрілки годинника наближаються до 12-ї господар будинку в Шотландії мовчки відчиняє двері і тримає їх відчиненими до останнього удару: у такий спосіб він випускає старий рік і впускає новий. Гості приносять шматочки вугілля, кидають їх у сімейний камін і бажають, щоб вогнище у цьому каміні палало якнайдовше.
Новий рік вважається найбільшим святом в Японії. Адже це свято триває аж 7 днів! На цей час більшість підприємств взагалі зачиняються. Новий рік зустрічають не опівночі, а зі сходом сонця. Дзвони буддійських храмів відбивають 108 ударів, проголошуючи народження Нового року. Цифра ця не випадкова: японці вважать, що у людини буває шість вад (жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість і хтивість). Кожна з них має 18 різних відтінків мірою ударів дзвона відбувається поступове очищення від вад. З останнім ударом належить лягати спати, щоби встати перед світанком, вийти на вулицю і зустріти Новий рік з променями сонця, що сходить.

Як і у китайців, тут обов'язково відвідують батьків, проводяться вечірки, присвячені "поминанню" попереднього року (боненкай). У кожному японському домі на Новий рік з'являється 3 гілки: бамбука - щоб так само швидко виростали діти, сливи - щоб у господарів були міцні помічники, сосни - щоб усі члени сім'ї жили так само довго як сосна. Біля будинків ставляться бамбук і сосна - символи вірності і довголіття. Солом'яна мотузка, натягнута перед дверима, відганяє злих духів У ці дні заборонено промовляти неприємні слова, не можна говорити про смерть, демонів, а також деяких тварин: лисицю, дракона, тигра, змію. Якщо діти випадково порушать якусь із словесних заборон, батьки витирають їм рота спеціально приготовленою ритуальною тканиною.
Новорічні пригощання в Японії готують в основному з продуктів , що приносять щастя. Морська капуста, на думку японців, означає радість, смажений каштан --успіх, ікра оселедця - багатодітність, чорні боби і горох - здоров'я, смажений короп - силу і спокій, креветки - довголіття. З давніх-давен традиційною новорічною стравою є рисові перепічки. Їх кладуть у суп, зварений зі "щасливих" продуктів.

середу, 19 грудня 2012 р.

З святом Миколая!

 
Святий Миколай

Ішов Миколай лужком-бережком,
Святий Миколай із повним мішком.
Від хати до хати біленьким сніжком
Ішов Миколай із повним мішком.

Із неба до діток ішов поспішав
І їм під подушки даруночки клав.
Від хати до хати біленьким сніжком
Ішов Миколай із повним мішком.

Ішов посміхався крізь темну пітьму,
А зіроньки з неба світили йому.
Від хати до хати біленьким сніжком
Ішов Миколай із повним мішком.

 
На свято

Я святого Миколая,
Дуже-дуже добре знаю.
Він на свято в чобіток
Для слухняних діточок
Має у своїй торбинці
Найприємніші гостинці.
 

Вітаємо зі святом дня Святого Миколая!
Нехай у зимові морози зігріє Вас тепле свято, а Святий Миколай здійснить всі Ваші бажання.

понеділок, 3 грудня 2012 р.

КНИЖКОВА ЛІКАРНЯ

   В бібліотеці організовано гурток "Книжкова лікарня". Звідси старі, порвані та пошарпані книги виходять такі приємні на вигляд, що їх відразу хочеться взяти до рук і почитати.
Клей, картон, ножиці - ось основні інструменти, за допомогою яких "лікують" книги.
   Бібліотекар навчає дітей,  як правильно  потрібно ремонтувати книгу, надає поради, як берегти книгу та, як правильно користуватися нею.





      

БЕЗМЕЖНИЙ СВІТ КОМП'ЮТЕРА


   Головну мету, яку поставили для себе бібліотекарі  за проектом «Бібліоміст» - навчити певні категорії населення, які найбільше потерпають від відсутності  вільного доступу до глобальної мережі, оволодіти навиками роботи на комп'ютері та роботі в Інтернет-мережі Однією з таких категорій є медичні працівники.  Систематично на протязі 2012 року  з даною категорією проводилися  майстер – класи з навчання роботі в різних програмах,  в мережі Інтернет з пошуку медичної та правової інформації, користуватися  електронною поштою, скайп – зв’язком та соціальними мережами; тренінги з навчання по створенню власних блогів.