середу, 30 квітня 2014 р.

ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ - ДОРОГА В БЕЗОДНЮ



  Здоров’я молоді дедалі погіршується та більшість молодих людей не переймаються цими проблемами. А знаючи про ризики, пов’язані зі шкідливими звичками, не відмовляються від них. Паління, алкоголізм, наркоманія для теперішньої молоді є нормою їхнього життя та досить великою проблемою. 
 З метою формування у підлітків правильного уявлення про здоровий спосіб життя, дбайливого ставлення до свого здоров’я, здоров’я оточуючих і профілактики паління, пияцтва для учнів 8-го класу ЗОШ №9 було проведено урок здоров'я "Шкідливі звички - дорога в безодню".
  У ході заходу учні  дізналися історію розвитку куріння та почули статистичні дані про стан даної проблеми в Україні. Присутні переглянули презентацію та відеофільми про біологічну та соціальну небезпеку вживання алкоголю, тютюну та  наркотиків. Деякі епізоди чіпали за живе,  лякали страхіттям наслідків, відсутності перспективи нормального життя підлітків та молоді,      ставили перед вибором: жити, творити, кохати чи залишитись без майбутнього, пірнути в безодню … Цей перегляд не залишив байдужим нікого з присутніх в нашому залі. З деяких епізодів, навіть, волосся здіймалося дибом та на очі наверталися сльози…Далі господарі книгозбірні        запропонували міні-дискусію "Шкідливі звички – це не модно". У ході міні-дискусії діти відверто та жваво ділилися своїми враженнями від побаченого на екрані, диспутували та пропонували свої шляхи вирішення  питання пропаганди здорового способу життя в молодіжному середовищі. 
 Присутні старшокласники зробили для себе відповідні висновки, й надіємось, поділяться ними з друзями та знайомими. Думаємо, що такі заходи несуть велику виховну силу, велику користь підростаючому поколінню в формуванні їх світогляду, вибору життєвого шляху, стійкості не піддаватись спокусам та псувати своє життя.

                                                                                 

середу, 23 квітня 2014 р.

ЧИ Є МАЙБУТНЄ У ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ


... необходимо содействовать гармонии с природой и планетой Земля... (Фото: Joel Calheiros, Shutterstock)

22 квітня – Всесвітній день Землі, свято що єднає людей планети, які повинні  об’єднати свої зусилля для продовження існування  Землі, раціонального використання природних  ресурсів, запобігання природним та технологічним  катастрофам.
  День Землі відзначається з  1970 року саме 22 квітня у США, а з 1990 року і по всій планеті. Це пора, коли природа оживає, зацвітає все навколо.    
  В цей день відбулося в бібліотеці засідання клубу "Юний натураліст"


на якому обговорювалося питання - що чекає планету Земля в майбутньому і що ми можемо вже сьогодні зробити для захисту всього живого, вирішення екологічних проблем? Діти переглянули відео про те яка красива наша Земля




 - з зеленими лісами, з голубими, чистими ріками квітучими луками, і вже через хвилину вони побачили до чого люди довели природу:  вирубані ліси, забруднені водойми, "мертвий" Чорнобиль ...






Діти побачили, що з кожним роком виникає все більше екологічних проблем, які ставлять під загрозу існування всього живого на Землі.






Це зовсім не та планета Земля,  про яку  сказав перший космонавт - Юрій Гагарін - побачивши її з космосу: 
"Облетівши Землю в кораблі-супутнику, я побачив, яка прекрасна наша планета. Люди, будемо зберігати і примножувати цю красу, а не руйнувати її!" 




Від нас залежить де ми живемо і будемо жити, адже тільки НЕ КИДАЙТЕ СМІТТЯ  НА ЗЕМЛЮ, НЕ ЛАМАЙТЕ ДЕРЕВА, НЕ ЗА- СМІЧУЙТЕ  ВОДОЙМИ 
І МАТІНКА ЗЕМЛЯ СКАЖЕ НАМ :

 "Я планета Земля. Але я більше, ніж просто планета. Я - ваш дім. Я не така
велика, як вам здається, але через те, що я здаюсь такою великою, люди часто
роблять мені боляче. Але я знаю і відчуваю. Мені потрібна ваша любов. І це все.
Тільки любіть мене так, як я люблю кожного з вас. Коли ви любитимете мене, то
піклуватиметеся про мене і захищатимете мене. А коли ви захищаєте мене,
піклуєтесь про мене, ви рятуєте ваш дім. Любіть і захищайте мене. Я завжди
піклуватимуся про вас і буду вашим домом."




понеділок, 21 квітня 2014 р.

ХАЙ ЗАВЖДИ БУДЕ З НАМИ ВЕЛИКОДНЯ КАЗКА




Великдень всіх нас
На гостини просить,
Малює сонце полотно небес
В траві фіалочки зітхають
І пролісок тремтить увесь,
Розквітла яблунька аж сяє –
 Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
Великдень – одне з найбільших весняних свят у християнській релігії.Свято пов'язане із воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий день або Великдень.
Великдень українці завжди святкували радісно, піднесено.



Великдень українці завжди святкували радісно піднесено.
 Завітавши до бібліотеки 21 квітня на урок народознавства діти дізналися що тиждень перед Великоднем прийнято називати Великим, або Страстним, Білим або чистим тижнем , а також те, що  кожен день має своє призначення:
 Понеділок
Понеділок білить хату
любить, певно, працювати:
і кути побілить й стелю,
щоб Великдень був веселий!
Вівторок
Шурхіт. Шум. Рипить в оселі:
чисто-начисто підлогу -
шури-шури! – тре завзято
наш вівторок довгоногий.
Середа
Пишна пані середа і пере, й прасує.
До Великодня, ще б пак, хату облаштує!
Четвер
Чистий четвер – чистий, вдосвіта піднявся
ще до сходу сонця начисто скупався.
П’ятниця
П’ятниця пече паски –господиня вміла:
склянки зо три молока до цеберка влила,
трохи борошна, яєць, додала й ванілі,
щоби пригощати всіх вранці, у неділю.
Субота

У суботи, ой, роботи - пише писанки субота,
ясні крашанки фарбує, вимальовує-малює.
 своє призначення.
    Невід'ємною частиною Великоднього свята були і є крашанки і писанки. Яйце – це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Сьогодні писанка стала символом відродження весняного сонця, всього живого. Його почали розписувати магічними знаками. Як з'явилася писанка? 
 Діти  з великим інтересом переглянули відеоролик про писанку,  тож тепер вони знають, що  в Канаді ( м. Вегревіль, 35 км від Едмонтона) є пам'ятник дорогоцінній святині українського народу - писанці. На ньому красується 10-метрова писанка величиною у триповерховий будинок! А  в Україні ( м. Коломия) створено музей української писанки. Єдиний в світі!
    Велику радість приносять пофарбовані яєчка як дітям так і дорослим. Вони обмінюються ними, вихваляються, граються. А найбільша розвага з поміж інших – це биття яєць. Діти змагалися - в кого міцніша крашанка.



















А наприкінці зустрічі діти смакували  чаєм з смачнима, також побажали всім


Памятайте: доки  люди пишуть писанки, доти буде світі.
 Тож тішимося Воскресінням Господнім, любимо один одного, даруймо один одному писанки: На щастя, на долю, на віки вічні!