четвер, 29 жовтня 2015 р.

СВЯТО ХЕЛЛОУЇНА, АБО "ДЕНЬ ПРИВИДІВ"



    Містичне і одночас веселе свято Хеллоуїн, що прийшло в нашу країну з Європи та Америки з кожним роком все активніше набирає популярність. Хеллоуїн - це свято веселої нечисті Дня Всіх Святих вже завоювало велику популяр-ність. Святкується в ніч на 1 листопада. Не будучи державним святом, за популярністю Хелловін поступається лише Різдву.
    Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради.  Невід'ємний символ Хеллоуіна - гарбузова голова. З гарбуза віддаляється внутрішність, вирізується особа і всередину вста-вляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злобного духу і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір'я в одному предметі. У цю ніч діти стукають у будинки з криками: «Treat or trick!» - «Пригощай або пошкодуєш!». Якщо ви не принесете жертву, ці мале-нькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей. Хеллоуїн інтригує загадковістю, своєї міфічної значимістю. Це свято - спроба зрозуміти зв'язок між нашим і потойбічним світами. Хеллоуїн - це перехід, ворота з одного світу в інший. Ці ворота, як і будь-які інші, парадоксальні. Знаходячись між двома світами, вони належать в один і той же час їм обом - і жодному з них. 
    Бібліотека  Ревівського мікрорайону також приєдналася до святкування цього свята запросивши своїх юних читачів до виготовлення традиційного атрибуту Дня Всіх Святих - вирізання ліхтарів  з гарбуза. 









 













понеділок, 5 жовтня 2015 р.

ЗАВІТАЄМО У ГОСТІ


Моральні основи культури поведінки та спілкування  
     Живучи серед людей, ми постійно спілкуємося з ними в різних ситуаціях - на вулиці, в гостях, театрі. Як поводитися? 
 Спершу пригадали  що таке етикет? Слово етикет (від французького «ярлик», «етикетка») - це сформований в суспільстві порядок спілкування, прийняті ритуали і манери поведінки. Володіти ними особливо важливо сьогодні, коли ми гостро відчуваємо дефіцит добросердя, милосердя і безкорисливості.
   На життєвих прикладах діти пригадували правила етикету для гоподаря та господині, правила дла гостей, правила дарування, поводження за столом. Діти попрацювали в парах розігруючи різні ситуації, що стосуються гостинного етикету, діти виконували  творчу роботау«Поради господареві»  під час якої складали поради, як має поводитися господар і яких правил він повинен дотримуватись, щоб гостям у його домі було добре і затишно.

















     Господиня цієі зустріча пригощала своїх гостей смачним чаєм з солодощами. А вдячні гості дякували за гостинність та обіцяли  обов'язково завітати ще.