понеділок, 22 лютого 2016 р.

РОЗМОВЛЯТИ УКРАЇНСЬКОЮ - ЦЕ МОДНО



                                                                                                                                                                                                                                                             
                   Єдиний скарб у тебе – рідна мова
                                              Заклятий для сусіднього хижацтва.
                                             Вона твого життя міцна основа,                                
                                            Певніша над усі скарби й багатства.

                                                                                    (П. Куліш)


   Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

   Ми живемо в УКРАЇНІ, ми маємо свою незалежну державу, за яку тисячі років боролися наші предки... Чому ж ми, українці, розмовляємо російською мовою? У нас є НАША чудова, мелодійна, українська мова.
 Сьогодні багато російськомовних громадян України, які проживають в основному на сході країни і у великих містах, демонстративно переходять на українську мову, яка стала ознакою їх самоідентифікації. У Києві та у великих містах на сході країни патріотично налаштовані російськомовні громадяни України закликають у соціальних мережах розмовляти з дітьми українською в надії виховати нове покоління носіїв рідної мови. Вперше за кілька десятиліть спілкуватися українською стало модно. Потужне українське громадянське суспільство також відіграло важливу роль у тому, щоб схилити доросле населення країни до використання української мови... 
Отже, якщо ви україномовна людина, то маєте знати три речі:

1.  Розмовляти державною мовою в Україні (як на заході, так і на сході країни) є нормально за визначенням; ні, не дивно, не винятково і, тим паче, не героїчно – просто нормально.
2. Вряди-годи дійсно трапляються люди, які дивуються, чуючи українську, але ставитися до цього слід як до винятку, що підтверджує правило.
3.  Розмовляти українською мовою вже не дорівнює розписатися в неосвіченості, а якраз навпаки – засвідчити власну належність до соціально активної групи населення, що старається рухатися в ногу із часом.
   До уваги читачів в нашій бібліотеці представлена книжкова

 виставка "Рідне слово на рідній землі!".





Немає коментарів:

Дописати коментар