неділю, 29 січня 2012 р.

Мистецтво дарувати подарунки



Робити подарунки - це мистецтво, якому, як і всякому іншому мистецтву, можна й потрібно навчитися, тому що це є проявом внутрішньої культури людини. При цьому зовсім не важливо, чи даруєте ви дорогий подарунок або просто милий сувенір. Він повинен бути вираженням доброго ставлення до людини. Уміння дарувати подарунки передбачає вміння любити людину. Цінність подарунка визначається зовсім не його грошовою вартістю.
Подарунок має бути бездоганно упакований. Це створить гарне перше враження про подарунок, про Ваше відношення і смак.
Які подарунок доречні завжди?
 Ви не прогадаєте, якщо це будуть квіти, солодощі, фрукти, книги, вино, письмове приладдя, духи, вироби зі скла, кришталю, срібла, шкіри, кераміка, металеві вироби (свічники, карбування, вази, брошки та ін).
З більш цінних подарунків можна назвати твори образотворчого мистецтва, унікальні видання книг.    
 
Як дарувати та приймати подарунки?
Не менш важливо, що ви говорите під час вручення подарунка. Правила доброго тону забороняють фрази на кшталт: “мені це теж стало б у нагоді”, “вибираючи тобі подарунок, усе місто оббігав”, “пробач, що дарую таку дурницю”, “вибач, але нічого кращого я не знайшов”… Приймаючи подарунки, у галицьких родинах чомусь прийнято казати:  “не треба було купувати таку дорогу річ”. Це – ознака поганого тону. Подарунок, яким би він не був, потрібно приймати з усмішкою. За нього слід подякувати. Подарунки розкривають у присутності інших людей. Але це не обов’язково робити відразу після того, як гості переступили поріг хати. 
Корисні поради 
Запитання на кшталт: “Що ти хочеш на день народження?” не коректне. Його можна задати лише людині, яку дуже добре знаєте.  
Не варто дарувати дорогих речей. Це викликає зобов’язання зробити щось подібне у відповідь.
 Не варто дарувати і дешеві дрібниці – людина може образитися, а ви можете зажити слави скнари.  
Окремі предмети як подарунки іноді пов’язані з деякими забобонами. Носові хустки – начебто до сліз, годинники – до розлуки, а виделки і ножі – до сварок…

 Що подарувати людині, у якої  «ВСЕ Є»?
 Насправді варіантів існує безліч. Наприклад, квіти, коробку дорогих цукерок відомої фабрики (вагові цукерки ніколи не дарують), коньяк, шампанське, набір марочних вин. Врахуйте, що пляшку без фірмової упаковки дарувати не прийнято. Нагадаємо також, що не слід дарувати міцні напої пані.

Немає коментарів:

Дописати коментар