вівторок, 15 березня 2016 р.

МАСЛЯНА, МАСЛЯНА, ЯКА ТИ КРАСНА


     В народі були поширеними дуже різноманітні назви цього свята: Масляниця, Сирна, Касаточка, Цукрові вуста, Чесна масниця, Весела, Перепелочка, Перебуха, Об'єдуха, Ясочка. Може, Ти помітив, що всі назви жіночого роду. І це недаремно. З давніх-давен Масляна вважалася жіночим святом. Чоловіки повинні були відкупитися у жінок, щоб мати право святкувати Масляницю.
    А тепер і про етапи святкування поговорити можна! Починаємо з понеділка. Зауважу, що кожен день має свою назву.
   Так, перший день тижня іменують «Зустрічі». Люди, переважно жінки, збиралися у великі гурти на снігових гірках і забавлялися, сковзаючись із них. Такі зустрічі проходили дуже тепло і радісно.
   Вівторок масляної неділі в народі прозвали «Заграш». Цікава назва, чи не так? В цей день починалися різноманітні ігрища і пригощання всіх млинцями.
   Середа звалася «Ласункою». Чим смакували цього дня, напевно, зрозуміло всім. 
  Четвер в народі здобув назву «Розгуляй-четверток». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.
  В п'ятницю проходили «Тещині вечори». Кожен зять повинен був сходити в гості до своєї тещі.
   В суботу, на «Невістчині посиденьки» бажано було провідати своїх родичів.
   «Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати.
   Бібліотекарі філії №7 своїх читачів в цей пригощали млинцями, які були на всі смаки. З великим задоволенням присутні  попрощатися з примхливою зимою заспівавши їй в дорогу колядки та щедрівки  і весело зустріли ВЕСНУ привітавши її веснянками












Немає коментарів:

Дописати коментар