понеділок, 1 червня 2020 р.

ПРАВОВИЙ БУКВАРИК "У ЦЕНТРІ ВСЕСВІТУ ДИТИНА"

  Сьогодні Міжнародний день захисту дітей. Україна оберігає життя дітей – своїх маленьких громадян, піклується про те, щоб здоров’ю і життю дітей ніхто і ніщо не загрожувало.
Ми хочемо допомогти  вам зрозуміти свої права та обов’язки.
Скарбничка термінів
Право – це система загальнообов’язкових правил поведінки, які встановлює й охороняє держава.
Правовою є держава, у якій забезпечені права, свободи та інтереси людини і таким чином створені умови для успішної діяльності цивільного суспільства.
Права і свободи – це обсяг і межі благ, які держава зобов'язалася гарантувати особі та суспільству, їхнє чітке визначення, юридичне закріплення і створення умов для реалізації та захисту.

Конституція – слово латинського походження, у перекладі воно означає «устрій», «встановлення». Конституція є законом держави, який визначає суспільний і державний лад, виборчу систему, принципи організації та діяльності органів державної влади й управління, основні права, свободи та обов’язки громадян.
Декларація – це слово латинське, у перекладі означає заява, оголошення.
Справді, декларація – офіційне проголошення державою, партією, міжнародними та міждержавними організаціями основних політичних принципів, а також документ, у якому їх викладено.
Конвенція – теж латинське слово. Це угода, міжнародний договір із певних питань. У нашому випадку – з питань прав дитини.



Основні статті Конвенції про права дитини, які ви повинні знати, щоб захистити свої свободи і не порушувати прав інших дітей читайте в рекомендованій літературі.
Більше дізнайся:
1. Гавриш, С. Маленькі історії про великі істини : Права та свободи дитини / С.Гавриш ; худож. О.Кулаков, Н.Тулуб. – К. : Емма, 2001. – 142 с. : ілюстр.
2. Дитиною бути важко. Пишемо книгу про свої права / мал. А.Мережкіної та ін. – Суми : Університетська книга, 2006. – 56 с. : ілюстр.
3. Правовий букварик // Розкажіть онуку . – 2012. – № 5-6. – С. 65 -69.

Немає коментарів:

Дописати коментар