вівторок, 3 червня 2014 р.

Я МАЮ ПРАВО. Я ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ.

      
                                                                      
У світі всі малята —і хлопчики й дівчата —
повинні право мати
щасливими зростати.
В турботливій країні,
у люблячій родині
мужнітимуть здорові
біляві й чорноброві.
Бо очі карі й сірі
у злагоді та мирі
не плачуть, а сміються,
що «дітками» зовуться.



   Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день   захисту дітей -  прекрасне свято маленьких громадян країни. Водночас це свято тих , хто завжди поруч з дітьми , піклується  про  них і допомагає твердо стати на ноги . Діти - наш найдорожчий скарб , наша радість і наше майбутнє .   

  











   Завдяки тренінгу «Я маю право. Я зобов’язаний» діти табору  відпочинку «Барвінок» ЗОШ №9 дізналися, що День захисту дітей засновано у листопаді 1949 року рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше день захисту дітей був проведений в 1950 році в 51 країні світу.  Відповідно до Женевської декларацією про права дітей, прийнятої в 1924 році, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була прийнята 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей в області виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної приналежності, громадського походження, майнового стану .
   В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.
   Переглянувши презентацію "Конвенція ООН прав дитини діти познайомилися зі своїми основими правами:
- право на життя. Ніхто не може позбавити дитину цього найціннішого дару!
- право на піклування і турботу. Це означає, що  батьки повинні піклуватись про дітей;
- право на достатнє харчування та дах над головою;
- право на розваги. Дорослі повинні будувати дитячі майданчики та місця проведення дозвілля. Це стосується і театру, в якому повинні також ставитись вистави для дітей;
-право на освіту;
- право на медичну допомогу;
- право на приватне життя;
-право висловлювати свою точку зору, але вона не повинна ображати інших людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар